Foredrag...

Din mobil - den lille forræder

I vores mobiltelefon har vi samlet stort set alt, som er værd at vide om os og om vores færd i verden. Og der er bud efteroplysningerne.
Apps, hjemmesider, styresystemer og utallige tjenester lover øget service og anvendelighed, mens de ubemærket og stort set ubegrænset samler information om dig. Wifi’en kan være tændt, selvom der står slukket i displayet, diverse spil kan have fuld adgang til den ufrivillige Google eller Apple konto, reklamer kan aktiveres med ultralydsbeacons, og Facebook kan læse dine sms’er. Alle disse scenarier er mulige og ofte aktuelle.

Men hvad er det egentlig, alle vores data, handlinger, bevægelse, beskeder og tale, opdateringer og indkøbsoplysninger bliver brugt til?
Nikolaj Sonne kigger i dette indsigtsfulde og humoristiske foredrag nærmere på den omfattende hverdagsovervågning - som ikke handler om skæg, blå briller, Assange, wikileaks og statslige aktører - men går helt ned i vores egne lommer, og bliver særdeles personlig. Det er den overvågning, som du selv valgte at sige ja til, da du trykkede Accepter til Terms & Conditions på din yndlingscomputer – nemlig din mobiltelefon.

AI - en kunstig intelligens steppebrand

De lærenemme maskiner er godt i gang med at finde ud i alverdens hjørner og afkroge, og vi er alle – vidende som uvidende – med til at træne maskinerne. Det bliver stadig sværere at skelne mellem syntetisk og virkelig virkelighed, og selvom mange maskiner nærmest er bedre end os selv, så kan de ”kloge” maskiner stadig snydes – og vi har ikke indsigt i rationalerne. Fint, hvis det er en billedsøgning, som rammer skævt – men hvad nu hvis, det er en læge- eller dommer-bot, der tager fejl? Mød også dommedagsmaskinen; en selvforbedrende maskine, der er klogere end alle mennesker – hold fast og kryds fingre for, at etikken er på plads.

Oplægget giver en lyn-kort introduktion til Ai og viser eksempler fra det, der allerede er dagligdag (droner, selvkørende biler, oversættelse, taleforståelse og talesyntese). Derudover så viser DR-vært og tænkehat Nikolaj Sonne, hvor teknologien (måske) er på vej hen og (skræk-) eksempler på, hvorfor vi skal holde øje med den - allerede i går.

Teknologistorm med udsigt til orkan

Den teknologiske udvikling galopperer afsted. En ny smartphone har i dag nogenlunde samme regnekraft som verdens hurtigste computer havde for 20 år siden. Vi bygger lærenemme maskiner, digitale assistenter, droner og selvkørende biler. Hele tiden hurtigere, mindre, billigere, bedre - sådan er teknologi - og det har vi vænnet os til. Men ser man udviklingen lidt fra oven er det ikke bare imponerende - det er decideret gak!

Journalist, DR-vært og tænkehat Nikolaj Sonne tager os med på en til tider finurlig rejse rundt i digilands både mørke og lyse sider. Hvordan kom vi hertil og, hvor er det vi - måske - er på vej hen?
Alt er forbundet og fremtiden er ikke, hvad den har været - den er mere gak og på mange måder nok tættere på, end du tror.

Foredraget bliver skræddersyet ud fra jeres ønsker og kan bl.a. indeholde:
- Kunstig intelligens
- Selvkørende biler
- Blockchain/blokteknologi
- AR/VR
- Internet of Things
- Energi
- Droner
- Maker
- 3D-print
- Overvågning
- Helsetech
- Robotter
- Digitale assistenter
- Gakket udlicitering
- Optik og lys